Đaci vikali na Antigonu, ona nije mogla da im odgovori

Antigona nije mogla ni da sluti da joj đaci u Novom Sadu neće dozvoliti da sahrani brata, da će vikati, urlati na njene glasnike – glumce. Ali da li je Novi Sad mogao to da sluti? Da li je Srbija mogla to da pretpostavi? Morali su, ali nisu.

Vest o ovom nemilom događaju prva je objavila RTV:

Predstava „Antigona“ Akademije umetnosti u Novom Sadu prekinuta je zbog divljanja srednjoškolaca. „Antigona“ je izvedena u Srpskom narodnom pozorištu za učenike prvih godina srednje ekonomske i tehničke škole u okviru projekta „Školska lektira u pozorištu“.

Javnost se podelila na one koji napadaju đake i na one koji napadaju roditelje i profesore. Ko je kriv? Đaci, sigurno. Ko je još kriv? Sistem školovanja.

Mi, nažalost, prvi put živimo u društvu koje je manje obrazovano od svojih roditelja. Od Prvog srpskog ustanka nismo imali takav duh vremena. Školske reforme se svode na uporno spuštanje pragova znanja koje đaci moraju da pređu. Sve i da hoćeš da postaviš šipku malo više, neće biti nikoga ko može da je preskoči. Cela ova farsa sa školovanjem ide ka tome da učenik zna gde treba da stavi tačku u rečenici. To „osnovno znanje“ pomera se iz osnovne škole ka srednjoj školi. S druge strane, sumnjam da su profesori nekoliko dana posvetili upoznavanju učenika sa pozorištem. Pobogu, deca su prvi put u pozorištu. Ne idu u gimnaziju, gde je, po nekom opštem pravilu, mnogo više zanesenjaka, književnika… Dakle, ne znaju kako su se oblačili Grci, ne slute kakvi su njihovi odnosi bili, ne znaju šta je scena. Pred prvi odlazak u pozorište potrebno je mnogo više od rečenice: Osmislili smo program ‘Školska lektira u pozorištu’, gledaćete ‘Antigonu’.

Mi smo osmislili da idete u pozorište, nije važno šta je pozorište!

Mi smo osmislili da gledate Antigonu, nije bitno što nam nije bitno što nemate pojma o Antigoni!

A stvarno nam nije bitno, jer da nam je bitno, pogledali bismo plan i program!

Nije bitno što znate manje od svojih roditelja! Loša prolaznost na testovima? Smanjićemo kriterijume i reforma školstva će uspeti! Bićete uspešniji! Bićete gluplji! Onda ćemo vas odvesti u neku kulturnu ustanovu! Gadićemo se koliko ste glupi!

Ako zanemarimo kako je bilo u naše vreme, a nije bilo interneta, ovoliko šou-programa, video-igrica, brze zabave, i smestimo sebe u sadašnjost, Antigona i nije tako šokantna vest. Ono što šokira je da se neko ko radi u stručnoj srednjoj školi  2014. dosetio da tek tako progura projekat Školska lektira u pozorištu. Na projektima se zarađuju pare, oni koji uzimaju novac su u zaleđu, na frontu su profesori i đaci koji neminovno stradaju. Najlakše je zamišljati idealan čas, idealnu školu, razred bez bar pet bahatih učenika koji olako povuku ostatak i naprave haos.

Teatar postoji više od 2.000 godina, nesumnjivo je da ga đaci u Novom Sadu neće zanavek uništiti. Ipak, Antigona je ugušena.

Ali, hej, mogli bismo opet da upotrebimo neku liniju manjeg otpora i kažemo: Đake više nećemo voditi u pozorište.

Da li mi uopšte poznajemo društvo koje stasava pred našim očima?  Da li smo svesni njegovog neznanja? Da li vidimo koliko su im niski kriterijumi postavljeni? Da li smo svesni da u predstavi Školstvo u Srbiji od glumaca, koji su zapravo đaci, zahtevamo gotovo samo da stanu na scenu?

Sumnjam.

 

Advertisements

7 comments on “Đaci vikali na Antigonu, ona nije mogla da im odgovori

 1. duplavenera каже:

  Kompleksna tema… Kako današnju omladinu „naterati“ da čita kada se sve svodi na igrice i skidanje video klipova sa neta? Vokabular sve na nekoliko reči, strava, smorno, kul…
  Kada učenici koji žele da rade i proširuju svoja znanja bivaju najgore ismejani. Kada i u javnom prevozu čuješ kako se stalno pljuje po prosvetarima, ne kažem da se treba pomiriti sa tim stanjem stvari, ali je to Sizifov posao, čini mi se. Isuviše je šunda i ispiranja mozga sa svih strana, a tako je lako ići linijom manjeg otpora…

  • Palada каже:

   Da, profesori jedino vide kakvi su učenici zaista, a seminari i projekti kao da su za neke tamo idealne uslove. Nemoguće je raditi po starim sistemima, ali opet je i pogrešno spuštanje kriterijuma. Teško vreme.

 2. Prva liga tekst. Pardon, sestro, vrh. Kraljica si…

 3. horheakimov каже:

  U nju ju es eju su mogli i da zapucaju na Antigonu, dobro je izvukla živu glavu…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s